Gøngedrengen Toke

Plottet: 

Drengen Toke bor i det nordlige Skåne under Kalmarkrigen i en vigtig bondefamilie med en malkepige og staldkarl, da de må flygte fra svenske soldaters angreb og ind i de tæt bevoksede skove og ned i en grotte, hvor der allerede er lokale bønder, som gemmer sig.

Her må han fra sit skjul forberedes af staldkarlen Peder til at blive sendt ud i skoven i tre måneder for at lære at klare sig selv.

Efter sin hjemkomst skal han ledsage sin far, storbonden Niels, til en organist i Landskrona for at overnatte nogle dage, fordi faderen skal til København og være drabant – livvagt for kongen.

Her møder han organistens datter Kristine, som får mere end venskabelig betydning for ham.

 

Uddrag af bogen

– Vågn op, vågn op! råbte Toke samtidig med, at han ruskede i sin yngre bror. – Vågn op, Ditlev, sagde han. Tokes råb havde også vækket hans forældre, som skyndte sig ud af alkoven – som er en form for seng – da de også kunne høre lyden af ryttere udenfor. – Hvad sker der? spurgte Ditlev søvnigt. Inden Toke nåede at svare, kom pigen, som hed Ane, løbende ind i stuen. – Svenske ryttere er derude, sagde hun. Ane kunne næsten ikke få vejret af angst. Nu kom karlen Peder også løbende, og havde et alvorligt stift blik i øjnene. – Jeg har skyndt mig at sætte køerne ud på marken, sagde Peder. Tokes far gav Peder et klap på hans venstre skulder som tak. De vidste alle sammen, at svenskerne ville komme og brænde gården ned til grunden. Derfor var det vigtigt at redde alle dyr og mennesker. Ikke så langt derfra kunne man se huse blive brændt af, og dem, som boede der, løb skrigende bort og ind i de mørke skove, hvis ikke de lå døde på jorden.

 

Hæftet udgave 

149,95 DKK

Model/Varenr.: 978-87-7218-267-4

 

E-bog udgave:

119,00 DKK

Model/Varenr.: 978-87-7218-267-4

Illustrationer: Markus Just Nielsen

Kan bestilles hos forlaget Mellemgaard

 

            “LAD DEN DANSKE VIKING SEJRE” (2009)

“Lad den danske viking sejre” er et fædrelandsdigt om savnet af Skåne, Halland og Blekinge. 

 

“”SJÆLLAND – DE DANSKES VIGTIGSTE Ø” (2016)

“Sjælland – de danskes vigtigste Ø” handler om Sjælland, Møn, Lolland og Falster om, hvor vi har magtens centrum. 

 

             “JYLLAND – DANMARKS HALVØ” (2017)

“Jylland – Danmarks halvø” omtaler fædrelandets dåbsattest (Jellingestenen) og danernes overtagelse af cimbrenes gamle land. 

 

BØRNESANG, BILAG TIL “TOKE, DITLEV & KRISTINE”

“TOKES KÆRLIGHEDSSANG”

Min børnesang, som er et bilag til fortsættelsen af, “Gøngedrengen Toke” handler om savnet af organistdatteren Kristine, som hovedpersonen Toke savner og er glad for i mens han midlertidligt er med sin familie i København, hvor hans far og karlen, Peder er livvagter (drabanter) for Kongen.

Send venligst foreløbigt en mail, hvis sangen ønskes tilsendt via noder med becifringer og partitur for vokal, violin og cello.    

Sangen er registret hos KODA og NCB! 

((KODA værk-nummer: 31914123)